İçeriğe geç

İyi, kötü ve nötr

Bu zamana kadar on yüksek lisans öğrencisi mezun ettim. Şu anda da dört yüksek lisans ve altı doktora öğrencim var. Benimle çalışmaya başlayanlara ilk söylediğim şeylerden biri şudur:

Diğer lisansüstü öğrencilerime soru sorma.
Sorularını cevaplamayacaklardır.
Diğer lisansüstü öğrencilerimin sorularını cevaplama.
Sana kızacaklar; ama zamanla anlayacaklardır.

Çok iyi biri” diye etiketlenen insanlar genelde herkesin her işine koşan insanlardır. İnsanların yardım taleplerine cevap vermeyi bırakanlar kısa süre içerisinde bu rozetlerini kaybederler. Hayati önem arz eden durumlar hariç olmak üzere, “yardım” her iki tarafa da zarar verir. Yardım eden kişi, başta zaman olmak üzere çeşitli kaynaklarını kaybeder. Yardım edilen taraf ise gerektiği kadar çabalamadan haksız kazanç (bilgi, not, diploma, bisiklet, gitar vb.) elde eder ve bir yandan da “yardım bağımlısı” olmaya biraz daha yaklaşır.

Bu resim yapay zekâ ürünüdür; WOMBO Dream – AI Art Generator iOS uygulaması kullanılarak Horror v3 stili ve “a friend who always asks for help” girdisi ile oluşturulmuştur.

Bir insanı, özellikle bir araştırmacı adayını, yardım bağımlısına dönüştürmek ona yapılabilecek büyük kötülüklerden biridir. Yardım bağımlılığının erken dönemlerinde, bağımlı, bir problem ile karşılaştığında önce problemin çözümü için kısa bir süre çabalar sonra yardım arayışına girer. Yardım bağımlılığı ilerledikçe bu davranış, “hiç çabalamadan doğrudan yardım istemek” biçimine evrilir. Artık birey, problem çözme yeteneğini kaybetmiştir; sürekli yardıma ihtiyacı vardır. Öğrencilerime hep söylerim:

Kötü bir insan olmayın. Çalışmalarında doğru yönde ilerleyen araştırmacı adaylarını yanıltmayın. İyi (burada yardımsever kelimesi ile eşanlamlı olarak kullanılmıştır) bir insan olmanızı da önermem. Yardım etmek size de karşı tarafa da zarar verir. Nötr (ne iyi ne de kötü) bir insan olmak, hem kendinizin hem de karşı tarafın gelişimi için en iyi seçimdir.

16

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir