Okuduğunuz bölümde aldığınız derslerin çoğunun doğrudan kazanımları işinize yaramayacak. Maalesef bu çoğunluğun içinde hangi dersler olduğunu bilmiyoruz; kariyer yolculuğunuzun seyrine göre değişecek. Diğer taraftan, aldığınız hemen her dersin dolaylı kazanımları olacak ve bu dolaylı kazanımlar size seviye atlatacak.
Lisans eğitimim sırasında aldığım derslerden birinde, başarılı olmak için üstesinden gelinmesi gereken iki güçlük bulunuyordu:
- İlk güçlük öğretim üyesi tarafından sunulan ders notlarının düzeni ile ilgiliydi. Bir öğrenci ders notlarında yazan her şeyi tam olarak öğrense bile sınavdan en fazla 60 alırdı. Çünkü geri kalan 40 puanlık kısmı da yapabilmek için tüm derslerde dikkatlice öğretim üyesini dinlemek ve ders notlarındaki eksikleri tamamlamak gerekirdi. Ancak bunu yapmak hiç kolay değildi. Bu ders, doğası gereği uygulamalı olmayan, öğretim üyesinin anlattığı ve öğrencinin dinlediği bir dersti. Haftada peş peşe üç saat şeklinde programlanan bu dersin başından sonuna kadar dik durabilmek için antrenmanlı olmak gerekiyordu.
- İkinci güçlük ise yalnızlıktı. Eğer derste dikkatiniz bir süreliğine dağılır da kaçırdığınız bir 10 dakika olursa, o 10 dakikada öğretim üyesinin anlattıklarını dinlemiş ve ders notlarındaki eksikleri gidermiş kimseyi bulamazdınız. Eğer sende yoksa kimsede yok!
Her dersin doğrudan ve dolaylı kazanımları vardır. O dersin doğrudan kazanımları benim hiçbir işime yaramıyor; hatta dersin konu başlıklarını dahi hatırlamıyorum. Ama bakın hangi dolaylı kazanımları elde ettim.
- Bir işi yapmak benim bir hedefe ulaşmamı sağlayacaksa, o işi yapmayı hiç istemesem de dikkatli bir şekilde yapabilirim. Öyle ki, dışarıdan izleyen biri benim o işi yapmayı çok sevdiğimi sanar. Öğrencilerime hep söylerim: Her projenin yapmaktan hoşlanacağınız iş paketleri olacağı gibi sizi sıkacak iş paketleri de olacaktır. Diğer taraftan, bir projenin meyvelerini toplayabilmek için tüm iş paketlerini tamamlamak gerekir. Sıkıcı iş paketleri bizim işimiz! Bir yandan bu iş paketleri üzerinde deli gibi seviyormuşçasına çalışırken, bir yandan da ne kadar sıkıcı oldukları işe ilgili şakalar yapar ve gülüşürüz.
- Eğer bir işi tamamlayabilmek için insanların yardımına ihtiyacınız varsa, bilin ki, o iş büyük olasılıkla tamamlanamayacaktır. Çünkü hedefi sizinle aynı olan insanlar onlardan önce hedefe ulaşmanızı istemediklerinden ve hedefi sizinle aynı olmayan insanlar da yardım istediğiniz konu ile ilgili bir hazırlıkları olmadıklarından yardımcı ol(a)mazlar. Beklentinizin gerçekleşebilmesi için oluşma olasılığı çok düşük olan bir simbiyotik ortam gereklidir. Bu sebeple öğrencilerimle işlerimizi “dışarıdan yardıma ihtiyaç duymayacak şekilde” programlarız.
Hulâsa, boşuna okumadık. Mezun olduğu bölüm ile doğrudan ilgili işler yapmayan biri, çoğunlukla, o bölümde edindiği dolaylı kazanımlar sayesinde güncel işlerini yürütebiliyordur.
Yüz yüze görüşemiyoruz; biraz aşağıya yorum tıkırdayın da bari sohbet ediyormuş gibi olalım. Var mı doğrudan kazanımları işinize yaramayan ama dolaylı kazanımlarından faydalandığınız dersler? O derslerden neler öğrendiniz? Dersin ve yürütücüsünün adını vermeden yazın ama
Aahhh… aha ahaha….. hala blog yazan kalmışmıydı? Bilmiyordum. Okuyan da varsa ne mutlu size hocam. Gerçi ben her gördüğümü sonuna kadar kadar okumaya sebat eden biri olarak böyle içten paylaşımları çok severek okurum ve paylaşırım..
Yazınızı da hemen paylaştım..
Aklıma gelmişken benden de iki cümle
Biz boşuna okumadık, değerli öğrenciler sizler de boşuna kürek çekmiyorsunuz…
Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?
… hocamızın dersini unutmuyorum hocam seçmeli bir dersti ama malzeme bilimi, malzemelerin özellikleri, kullanım alanları, sonrasında karşılaşılan durumlar ile alakalı her öğrenciye slayt hazırlatmıştı. Ders hoş bir tartışma ortamına dönüşüyordu.
Bütün hocalarımızın derslerinde yazılı sözlü aldığımız tecrübeler sahadaki mücadele ortamında büyük destek sağlıyor bence hocam.
Ayrıca takipçiniz ama sizden hiç ders almamış biri olarak bende en merak uyandıran hocasınız. Yazılar için emeğinize sağlık.
Saygılar.
Bayram yorumundan hoca isimlerini çıkardım. Çok teşekkür ederim. Sevgiler…
Betonarme dersi büyük kazanım benim için hâlâ daha açar açar okurum.
Tam olarak emin değilim ama boşa okumadık sanırım hocam garibin yüzü bir gün gülür. hepsi bir yerlerde karşımıza çıkacak gibi, okumaya da devam
Bu arada 1. Sınıf derslerini seçmeli, 2. Sınıf derslerini yüksek lisans dersi yapsınlar hocam. ( Tek tek ders ismi değil de sınıf ismi vermek istedim)
Eğer bir işi tamamlayabilmek için insanların yardımına ihtiyacınız varsa, bilin ki, o iş büyük olasılıkla tamamlanamayacaktır
Bu kısmı tecrübe etmiştim ama ;
Bu sebeple öğrencilerimle işlerimizi “dışarıdan yardıma ihtiyaç duymayacak şekilde” programlarız.
Yapılması gerekenin mutlak şekilde böyle olması gerektiğini henüz kendimce onaylayamamıştım.
Yine bize bir çok şey kazandırdınız sonsuz teşekkürler sayın Hocam
Öğrenilen her şey kişiye kazançtır. Gün sonunda ne olur hangi mesleği yaparız meçhul. İlla bilgi öğreneceksin diye birşey de yok. Ben sizin bir dersinizde verilen ödevi yapmak yerine yapan arkadaşımdan almıştım. Sizde durumu fark ettiniz tabiki de ve büte bıraktınız. Hala unutmam ve bana derstir bir başkasının emeği ve bilgisi ile kendi yolunda yürüyemezsin… O dersi belki öğrenemedim ama hayatıma bir imza bıraktınız…
Hocam bu yorumu bahsi geçen arkadaş okur sanıyorum. Bir arkadaşı yurt dışı projesi için mülakata çağırmışlar. -Excel biliyor musun? demişler. O da biliyorum demiş. Önüne bir kağıt koymuşlar. Kompleks bir çıktıyı alması için excel de hangi kodları yazması gerektiği sorulmuş. O da sizin dersinize girenlerin en az 1 kez duyduğu cümleyi söylemiş onlara: Ben mühendisim her şeyi bilmem mümkün değil ama bilgiye en kısa yoldan nasıl ulaşacağımı bulurum, demiş. Şu an yurt dışında o projede. Anlatırken Hakan hoca hep öyle derdi, demişti bazen doğrudan değilse bile dolaylı yoldan açılan bir patika dahi yeterlidir yeni yollar açmak için. Sizi seviyorum<3
Elinize sağlık Hakan Hocam. Hangi ders olduğunun en azından ipucunu verseniz? Merak ettim doğrusu. Boşuna okumadığımız aşikar; fakat uygulama olarak değil de -bizim sektör için söylüyorum- maddi kazanım olarak karşılığı çoğunlukla alınamadığı için böyle düşünüyorum ben de çoğu zaman maalesef. “Neyse be” diyorum öyle zamanlarda geçiyor. Selamlar