Bu yazıyı okuyan hemen herkesin bildiği üzere, arama motorlarının bir web sitesini ilk sıralara çıkarmasında sitenin çok ziyaret ediliyor olması önemli bir argümandır. Diğer bir deyişle, siz “vişne reçeli” gibi bir anahtar kelime ile arama yaparsanız büyük olasılıkla içerisinde vişne reçeli ile ilgili kalitesiz bir içerik bulunan ancak çok ziyaret edilen bir sitenin, içerisinde vişne reçeli ile ilgili kaliteli bir içerik bulunan ancak görece daha az ziyaret edilen bir siteden daha önde önerildiğini gözlemlersiniz. Elbette bir arama motorunun bir web sitesini ilk sıralarda önermesinde tek etken “çok ziyaret ediliyor olması” değildir; arama motorları “sitede geçirilen süre” ve “site içi bağlantılara tıklama” gibi çok sayıda ölçüyü değerlendirerek kendilerini güncellerler (konu ile ilgili Vikipedi yazısı için lütfen tıklayınız).
Yazının başlığını beğendiniz mi? Son günlerde bu tür başlıklara sahip yazılar ile sıkça karşılaşıyorum; çoğunlukla aşağıdaki şablona uyuyorlar.
… gecesi çoğu kişinin rüyasında … görmesi
Gerçekten inanılmaz! Sabah uyanıp … sayfasında baktığımda onlarca / yüzlerce / … kişinin aynı şeyden söz ettiğini gördüm. Bunun mutlaka bir açıklaması olmalı. (Burada yazarın konu ile ilgili teorisi bulunur. Yazar, “Dün televizyonda izlediğimiz yarışma programı çaya duyarlı olabilir. Yarışmayı izlerken bir yandan da çay içtiğimiz için bu rüyayı gördük bence. Geleceğimizle / Sağlığımızla / … oynuyorlar!” gibi bir şey yazabilir. Önemli olan yazılan şeyin sağlam temellere dayanması değil, okuyucunun dikkatini çekmektir.)
Benzer bir olay geçen sene de olmuş! TIKLAYIN!
Yukarıdaki şablona uyan bir yazının lezzeti, bilimsel bir platformda tartışılamaz olmasından gelmektedir. Çünkü “çoğu kişi”nin söz edilen rüyayı gördüğü / görmediği önermeleri ispat edilemez. Eğer yazı “herkes”in aynı rüyayı gördüğünü iddia etseydi, okuyucu önermeyi hemen yanlışlayabilirdi; çünkü kendisi söz edilen rüyayı (büyük olasılıkla) görmedi. Okuyucu söz edilen gece rüyasında “vişne reçeli” görmemiş olmasına rağmen konu ilgisini çekecektir; yazıyı okuyacak ve yazarın söz ettiği “benzer olay”ı da okumak için yazının sonundaki bağlantıya tıklayacaktır. Yemek hazııır… Bakın sofrada neler var:
- Başlık ve yazı ilginizi çekti arkadaş(lar)ınıza gönderdiniz. Sitenin daha çok ziyaretçi almasına katkıda bulundunuz.
- Yine yazının ve başlığının ilginizi çekmesi sebebiyle yazıyı dikkatlice okuyarak sitede uzun süre vakit geçirdiniz.
- “Benzer olay”ı da okumak için, sizi aynı sitede başka bir yazıya götüren bağlantıya tıkladınız.
Yukarıdaki maddelerden de anlaşılacağı üzere, söz edilen şablona uyan yazılar bir siteye arama motorlarının dikkatini çekecek hareketler yaptırmak için çok kullanışlıdır (lütfen bu yazının ilk paragrafını tekrar okuyunuz). Görevlerini yerine getirirken de sizin kıymetli zamanınızı çalarlar. Aslında bu yazıyı okuyarak “… gecesi çoğu kişinin rüyasında … görmesi” başlıklı bir yazı okumuş oldunuz. Ama bu sefer şanslısınız; bu yazı zamanınızı çalmadı. Böyle bir başlığı olan son yazıyı okumuş olmanız dileğiyle…
İlk Yorumu Siz Yapın