Sosyal medya üzerinden kurduğumuz etkileşimler bizi yanlış anlaşılmalarla dolu başka bir dünyanın içine çekiyor. Size ait bir sosyal medya gönderisine gelen “BEĞENİ”lerin ne anlama geldiğini yine siz yorumluyorsunuz. Doğada çektirdiğiniz bir fotoğrafın altına “Yarın ilk iş günüm!” yazarak oluşturduğunuz bir sosyal medya gönderisine gelen beğeniler “Harikasın! Kariyerinde başarılar dilerim”in dışında aşağıdaki anlamlara da geliyor olabilir.
- Seni seviyorum
- Çantan çok güzel
- Oraya geçen sene gitmiştim; ağaçlar ne kadar çok büyümüş
- Doğa fotoğraflarına bayılırım
- Sen benim gönderimi beğendin; ben de senin gönderini beğendim
- Elim yanlışlıkla “BEĞEN”e dokundu; ayıp olmasın diye geri almadım
Yani siz “Ahmet de profesyonel kariyerime başladığım için sevindi” diye düşünürken Ahmet’in bu gelişmeden haberi dâhi olmayabilir. Bu tür düşünceler daha sonradan “sahte hatıra”lara (false memory) evrilebilir. Hiç yaşanmamış olaylardan ve hiç gerçekleşmemiş sohbetlerden oluşan hatıralarla dolu dünyanıza hoş geldiniz!
Bu yanlış anlaşılmalardan yapay zekâ algoritmaları da nasibini alıyor. Dekorasyon ürünleri tasarlayan bir arkadaşımın birkaç gönderisini aynı gün içerisinde beğendiğimde, uzunca bir süre dekorasyon ürünleri reklamları görüyorum. Oysa ki tek yapmaya çalıştığım ürün yelpazesine yeni eklediği parçalar için arkadaşımı tebrik etmek.
İlk Yorumu Siz Yapın