Benden yaşça büyük biri ile yaptığım küçük bir sohbet, bugün bildiğimiz mesleklerin geleceği konusunda fikir verebilir.
“Teknik hesapçıydım ben. Maaşım da iyiydi…” diyor. “Teknik hesapçı” ifadesinden bugün anlaşılan şey başka olabilir; son derece önemli bir pozisyon olabilir. Bu konu hakkında bir bilgim yok. Ancak anlattığı kadarıyla (kendisini uzun sayılabilecek bir süre dinledim) o dönemde “teknik hesapçı” pozisyonunda yaptığı işin “analog hesap makinesi operatörlüğü” olduğu anlaşılıyor.
Analog hesap makineleri uzun süre önce tarih olmuştur ve sonrasında onların yerine geçen dijital hesap makineleri dahi hesaplama ihtiyaçları için artık neredeyse hiç kullanılmamaktadır. Bilgisayara erişimi olan herkes büyüğümüzün bana anlattığı işleri bir öğle vakti, bir yandan yemeğini de yiyerek, kendini hiç yormadan yapabilir. Yani sohbet sırasında anlatıldığı haliyle “teknik hesapçı” pozisyonu (başka birçok pozisyon gibi) günümüzde yok olmuştur.
Önceleri belki de hayati önem taşıyan bu pozisyonun ileride yok olacağı fikri muhtemelen o dönemde çoğu çalışana saçma gelmiştir. Bugün de yok olması imkansız gibi görünen bazı pozisyonlar ve meslekler (bizim bildiğimiz halleriyle) son yıllarını yaşıyor olabilirler. Sizce mesleğinizin ne kadar ömrü kaldı?
Meslekte değişime adapte olamayan biri için bir kaç sene ömrü kalmış olabilir. Değişime açık meslek sahipleri için pozisyonu değişse bile meslekte var olmaya devam edecektir. Bize sıkça anlatılan bir örnek var ; Eskiden kağıt kalemle çizim yapan teknik ressamlara AutoCAD çıktıktan sonra gerek kalmaması.